Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Σήμερα γιορτάζει ο θαυματουργός Άγιος της Πάρου

 


Ημέρα γιορτής και η σημερινή μέρα για το νησί μας.

Γιορτάζει ο Άγιός μας, της Ηπείρου η δόξα και της Πάρου το καύχημα.

Γιατί δεν ήταν πάριος ο Άγιος Αρσένιος, όπως ο Αθανάσιος, ο Ιωάσαφ και ο Κύριλλος Παπαδόπουλος.

Και στάλθηκε στο νησί μας από τη Θεία Πρόνοια, γιατί είχε ανάγκη την πνευματική του παρουσία που συνεχίζεται και μετά την εκδημία του και μέχρι τις μέρες μας με θαυματουργικές ενέργειες.

Πλήθος οι παριανοί και οι παριανές που φέρουν τιμητικά και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης το όνομα του Αγίου μας. Όπου και να βρεθείς στην Πάρο και την Αντίπαρο θα συναντήσεις έναν Αρσένιο και μία Αρσενία.

Πρόσφατα, πριν από λίγες μέρες μας πληροφόρησε κάτοικος του Περιστερίου Αθηνών για θαύμα που πραγματοποίησε ο Άγιος στην οικογένειά του.

Η Μονή με πρόλογο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου εξέδωσε βιβλίο, που αναγράφεται μεγάλος αριθμός θαυμάτων του Αγίου μας.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους της αγιοκατάταξής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο τότε μητροπολίτης  Παροναξίας, ο μακαριστός Χερουβείμ Άννινος, έχοντας διαπιστώσει την αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφαν οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου στον Άγιο και μετά την εμφάνισή του καθ΄ύπνον προχώρησε σε πράξεις.

Ανέγειρε το 1940 το ναό που βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, προχώρησε στην ανακομιδή των λειψάνων του, που γιορτάζουμε σήμερα και εικονογράφησε τη μορφή του, όπως ακριβώς έβλεπε τον Άγιο να εμφανίζεται στα όνειρά του.  Και όχι μόνο αυτά. Μνημείο τεκμηρίωσης είναι το υπόμνημα που κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να ληφθεί η συνοδική απόφαση – πρόταση αγιοκατάταξης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση πορεύτηκε ένας άλλος ιεράρχης, ο διάδοχός του στο θρόνο της Παροναξίας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας. Δεν θα τον κρίνουμε εμείς. Άλλος κρίνει ζώντας και νεκρούς.

Όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και όταν ανήλθε στον θρόνο της Μητροπόλεώς μας ο μακαριστός Επιφάνιος Καλαφάτης, το Πατριαρχείο  προχώρησε στην αγιοκατάταξη.

Ήταν αναγκαία αυτή η μικρή ιστόρηση για να καταδειχτεί ότι τίποτε δεν είναι εύκολο στον παρόντα βίο, ακόμα και όταν πρόκειται για τα αυτονόητα, που επιβεβαιώνονται από μαρτυρίες πολλές για τις θαυματουργικές ενέργειες του Αγίου μας.

Σήμερα που γιορτάζουμε και τιμούμε τον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω, έχουμε χρέος να συμβάλουμε όλοι μας, το κατά δύναμιν, ώστε να κρατηθεί όρθια, συντηρημένη και λειτουργική η Ι.Μ. Χριστού του Δάσους. Ήταν η γήινη κατοικία του και σ΄αυτήν εκοιμήθη και ετάφη.

Το επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, να ανάψει και πάλι ο πνευματικός φάρος του νησιού μας και να εκπέμψει το λυτρωτικό του φως.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα από την Μονή Χριστού του Δάσους η εξόδιος ακολουθία της Μακαριστής Καθηγουμένης Αρσενίας

 


Αναχώρησε για την ποθεινή πατρίδα πλήρης ημερών η  ηγουμένη της Μονής Χριστού του Δάσους Αρσενία Τσαντουλή.

Γεννημένη στη Μάρπησσα της Πάρου, γόνος πολύτεκνης οικογένειας, εγκατέλειψε τα εγκόσμια  και αφιερώθηκε σε ηλικία 22 ετών, ως παρθένος γρηγορούσα, στον Νυμφίο Χριστό. 

Υπηρέτησε τη Μονή της μετανοίας της επί 66 συναπτά έτη, ως μοναχή, ως μέλος του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής και ως ηγουμένη από το 1988 μέχρι την εκδημία της.

Θεοδώρα ήταν το κοσμικό της όνομα, αλλά ως μοναχή κατά την κουρά της το 1956 έλαβε το όνομα Αρσενία, τιμώντας τον θαυματουργό μας Άγιο, τον οποίο υπηρέτησε μέχρι τέλους.

Η Γερόντισσα Αρσενία υπήρξε αγαθή ψυχή.  Παρέλαβε τη μονή σε παρακμή αφού ο αριθμός των μοναζουσών ήταν πλέον ελάχιστος και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια συντήρησής της.

 Πλαισιωμένη από κατοίκους της περιοχής και πιστούς που αγαπούσαν το μοναστήρι έπραττε το κατά δύναμιν, ιδιαίτερα παραμονές των μεγάλων εορτών, όπου πιστοί από όλη την Ελλάδα κατέκλυζαν το χώρο της Μονής, προσκυνητές του θαυματουργού μας Άγιου.

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου και λίγες μέρες πριν από τη θερινή γιορτή του Αγίου μας, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου την πήρε κοντά Του.

10 μήνες πέρασαν από την ασθένεια της, η οποία την οδήγησε σε νοσοκομείο των Αθηνών.

10 μήνες απουσίας από το μοναστήρι που αγάπησε και υπηρέτησε εκ νεότητός της.

9 μήνες παραμονής και φροντίδας στο εκκλησιαστικό γηροκομείο της Πάρου, το οποίο κατασκευάστηκε σε κτήμα που δωρήθηκε στη Μητρόπολη από την Ι. Μονή.

«Ἔκλινα τὴν καρδίαν μου, τοῦ ποιῆσαι τὰ δίκαιώματά σου εἰς τὸν αἰῶνα δι᾿ ἀντάμειψιν».

(Στράφηκα με την καρδιά μου στο να πράττω τις εντολές Σου με σκοπό να πάρω την ανταμοιβή).   

Και η ανταμοιβή για όσα έπραξε στον πρόσκαιρο βίο της θα είναι μεγάλη, γιατί υπηρέτησε επάξια τον  Κύριο των δυνάμεων.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Γιορτάζοντας την εορτή της Παναγίας στο Μοναστήρι του Χριστού Δάσους

 


«Ω εσύ, των Ουρανών η Πλατυτέρα… δώσε την ώρα τούτη (κ’ είναι τώρα π’ αγγίζουμε τον ύστερο βυθό) στην άγια εντολή Σου να σταθώ.»

(Αγγελός Σικελιανός)

 

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 :

7:30 -10:00 Θεία Λειτουργία

19:00 -:20:00 : Εσπερινός

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022 :

7:30 – 9:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία 

 

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Γίνονται και στις μέρες μας θαύματα

 


"εὐπρέπειαν ἐνεδύσατο"

Γιατί θαύμα είναι αυτό που συμβαίνει στη Μονή Χριστού του Δάσους – Αγίου Αρσενίου.

Οι μοναχές εργάζονται νυχθημερόν διατηρώντας το μοναστήρι ζωντανό, επισκέψιμο και με καθημερινές ακολουθίες, με πανταχού παρόντα τον  πατέρα Αρσένιο Μελισσιανό, ο οποίος φροντίζει τα πάντα ως πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής, συνεπικουρούμενος από την Ερανική Επιτροπή που διόρισε ο Μητροπολίτης μας.

Πιστοί και φίλοι της ιστορικής μονής προσφέρουν εθελοντική εργασία και χορηγίες σε υλικά, καθώς και χρήματα με τα οποία πραγματοποιούνται οι αναγκαίες πληρωμές.

Ήδη έχει βαφτεί ο ναός του τάφου του Αγίου Αρσενίου, έχει συντηρηθεί η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης και μια άλλη πολύ παλιά που εικονίζει την Ανάσταση του Κυρίου, καθώς και ο μεγάλος σταυρός του φλογερού ιεροκήρυκα οσίου Κυρίλλου Παπαδόπουλου, που αποτελεί σπουδαίο ιερό κειμήλιο της Μονής.

Επίσης επισκευάστηκε το ένα από τα δύο κελιά που είχε προγραμματίσει η Ερανική Επιτροπή και καθαρίστηκε το δασάκι που βρίσκεται κάτω  από το μεγάλο ναό του Αγίου Αρσενίου, το έδαφος του οποίου καλύπτεται με χώμα για μεγαλύτερη προστασία.

Τέλος με πρωτοβουλία γυναικών και με έγκριση της Ερανικής Επιτροπής θα διενεργηθεί λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Η Αγάπη των πιστών στον τοπικό μας Άγιο, ήδη έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα.


Η προσφάτως συντηρηθείσα εικόνα της Αναστάσεως


Η προσφάτως συντηρηθείσα εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης


Ο σταυρός του οσίου Κυρίλλου Παπαδόπουλου


Κάτασπρος ο ναός του τάφου του Αγίου Αρσενίου





Καθαρισμός και προστασία του δασυλλίου της Μονής.





 

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΡΩ

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ- Αγ. ΑΡΣΕΝΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΡΩ


 


Σας ενημερώνουμε ότι στις 11 Ιουλίου τελείται η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου του εν Πάρω στην  Ιερά Μονή Χριστού Δάσους.

Οι Ιερές Ακολουθίες της εορτής θα τελεσθούν σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα:

 

Κυριακή  10 Ιουλίου 2022

19:30  ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

07:30 – 10 : 00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

                                    Εκ της Ιεράς Μονής

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

«ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΑΣΑΜΕΝΑΙ»


 

Μέγα το μυστήριον. Αδύνατον να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Ο γεννηθείς και ου ποιηθείς Υιός και Λόγος του Θεού, αφού ενεδύθη σάρκαν και ετέθη υπό τον νόμον, αφού ελοιδορήθη  και υπέστη το δια του σταυρού μαρτύριον, αφού κατήλθε εις τον άδη και ελευθέρωσε ψυχάς, ανέστη, καταργήσας τον θάνατο και ελευθερώνοντας το γένος των ανθρώπων από τα δεσμά της αμαρτίας.

Και πως όλο αυτό το μυστήριο, να το συλλάβουν οι μαθητές του;

Τρομοκρατημένοι από τη δύναμη των αρχόντων του κόσμου τούτου, κάποιες φορές ολιγόπιστοι, αν και ζούσαν καθημερινά τα θαύματα του διδασκάλου τους, αδυνατούσαν να κατανοήσουν, πως δέχτηκε ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου να υποστεί το φρικτό μαρτύριο του σταυρού και να ακολουθήσει το δρόμο κάθε ανθρώπου που αντιστάθηκε στην κοσμική εξουσία.

Ανθρώπινη η αδυναμία, ενίσχυση θεϊκή και πάλι είχαν ανάγκη. Και αυτή δεν δόθηκε μόνο στους μαθητές του Κυρίου μας, αλλά και στις μαθήτριές του. Στις μυροφόρες γυναίκες, που «λίαν πρωί ελθούσαι» είδαν ανεωγμένην την θύραν του μνημείου.

Δεν πήγε ο νους τους, ότι ο Κύριος ανέστη εκ νεκρών. Η σκέψη τους οδηγήθηκε, εκεί που η σκέψη κάθε ανθρώπου θα οδηγείτο: στην κλοπή του θείου σώματος.

Και εδώ ήταν που οι επουράνιες δυνάμεις, η αγγελική τάξη έκανε την εμφάνισή της, για να τους πει, ότι το αδύνατον παρ΄ανθρώποις, δυνατόν παρά του Θεού, ότι ο Κύριος ανέστη και δεν βρίσκεται πλέον στον τάφο.

Και λίγο αργότερα η εμφάνιση του αναστηθέντος Χριστού, το συνταρακτικό γεγονός που τις συγκλόνισε, επιβεβαίωσε το σωτήριο άγγελμα των αγγέλων.

Ανάστασιν Χριστού θεασάμεναι, έσπευσαν να αναγγείλουν στους μαθητές τη χαρμόσυνη είδηση.

Και από τότε αρχίζει η μεγάλη σωτήρια περιπέτεια, ανθρώπων απλών, αγραμμάτων, που, φωτισμένοι από το Πνεύμα το Άγιον και με πίστη που κινούσε βουνά, άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Μια πορεία που ακόμα και στις μέρες μας συνεχίζεται, αφού ο άρχων του κόσμου τούτου είναι ακόμα ισχυρός μολύνοντας τις ψυχές μας με το ψεύδος και αρνούμενος να δεχτεί την ήττα που υπέστη μέσα από την ταπείνωση και την υποταγή στο θείο θέλημα.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στην Ι. Μονή του Χριστού του Δάσους οι πρώτοι χαιρετισμοί ενώπιον της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης.

 


Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στην Ι. Μονή του Χριστού του Δάσους θα τελεσθεί η ακολουθία των πρώτων χαιρετισμών ενώπιον της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης.

Πρόκειται για ιερή εικόνα, εξαιρετικής τέχνης που έφτασε από τη θάλασσα στην Πάρο και παραδόθηκε στην Ιερά Μονή από οικογένεια ψαράδων.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος της Πάρου

 


Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος της Πάρου. Ο άγιος Αρσένιος ο θαυματουργός, ο προστάτης του νησιού μας, ο αγαπημένος Άγιος κάθε πιστού, που τον νιώθει δίπλα του σε κάθε δύσκολη ώρα, όταν τον επικαλείται και ζητά τη βοήθειά του.

Η Μονή του Χριστού του Δάσους είχε την ευλογία να τον έχει πνευματικό οδηγό μέχρι την κοίμησή του το 1877, όταν η μοναστική γυναικεία κοινότητα ανθούσε και αποτελούσε φωτεινό πνευματικό φάρο σε ολόκληρο το νησί.

Γεννημένος στα Γιάννενα στις 31 Ιανουαρίου του 1800, από πολύ μικρή ηλικία ορφάνεψε και από του δύο γονείς. Σε ηλικία 9 χρόνων τον βρίσκουμε στις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας, όπου σπουδάζει στη Μεγάλη Σχολή του Γένους. Πέντε χρόνια φοίτησε στη σχολή και ξεπέρασε όλους στα γράμματα και τις αρετές. Εκεί πρωτογνώρισε τον γέροντα Δανιήλ, με τον οποίο συνδέθηκε πνευματικά και υπήρξε υποτακτικός του μέχρι την κοίμησή του.

Μαζί στο Άγιο Όρος, όπου και εκάρη μοναχός, εισερχόμενος στην αγγελική πολιτεία που είναι  «η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών» αφού μέσω αυτής της στενής πύλης γεύεσαι τα θαυμάσια των ουρανών.

Πέντε χρόνια έμειναν στο Αγιώνυμο Όρος και μετά, λόγω των ερίδων για τα μνημόσυνα, ακολούθησαν το δρόμο των Κολλυβάδων. Φεύγοντας εγκαταστάθηκαν στο ησυχαστήριο του Γαργηττού στην Αττική και εν συνεχεία στη Μονή του Αγίου Αντωνίου του Κεφάλου, στη Μάρπησσα, για να καταλήξουν στη Φολέγανδρο για αρκετά χρόνια.

Εκεί ο Άγιος δίδαξε τα παιδιά χριστιανικό ήθος και τα έμαθε γράμματα. Εκεί ο Μητροπολίτης Θήρας τον χειροτόνησε διάκονο.

Και όταν ο γέροντας Δανιήλ, λίγο πριν αναχωρήσει για την ποθεινή πατρίδα, του άφησε παραγγελία να μεταβεί στο Άγιο Όρος ή σε όποιο άλλο μέρος ο Κύριος των δυνάμεων τον έχει προορίσει, ο Αρσένιος τηρώντας την εντολή του Γέροντα αναχώρησε από τη Φολέγανδρο με προορισμό το Άγιο Όρος.

Όμως άλλες οι βουλές του Κυρίου. Η παραμονή του για λίγες μέρες στην Πάρο, προκειμένου να αποχαιρετήσει τους αγαπημένους του γέροντες, Φιλόθεο, Ιερόθεο και Κύριλλο,  έγινε μόνιμη εγκατάσταση. Τον έπεισε ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Γεωργίου της Λαγκάδας Ηλίας, να υπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες της Πάρου. «Περισσότερο θα ωφεληθείς και θα ωφελήσεις εδώ παρά στο Άγιο Όρος» του είπε και ο Αρσένιος επείσθη.

Προσευχόμενος διαρκώς, με ελάχιστο ύπνο ή και καθόλου, με λιγοστό φαγητό μία φορά τη μέρα, διαπρέποντας σε αγάπη προς τους αδελφούς του και προς όλους τους κατοίκους της περιοχής, όταν του ζητήθηκε από τους αδελφούς του να γίνει ιερέας, εκείνος από βαθειά συναίσθηση και ταπείνωση το αρνήθηκε. Όταν όμως ο Μητροπολίτης Σύρου Δανιήλ πληροφορήθηκε την αγιότητα του ανδρός τον κάλεσε στη Σύρο και παρ΄όλη την αντίσταση που πρόβαλε, τον χειροτόνησε ιερέα το 1847, χειροθετώντας τον μαζί αρχιμανδρίτη και πνευματικό.

Μετά την εκδημία του ηγουμένου της μονής του Αγίου Γεωργίου της Λαγκάδας, ομόφωνα ανακηρύχτηκε από τους αδελφούς του ηγούμενος, αλλά οι διοικητικές μέριμνες και άλλοι περισπασμοί προκαλούσαν προσκόμματα στο πνευματικό του έργο. Γι΄αυτό και αργότερα παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στη μελέτη, την προσευχή, τη λατρεία και την εξομολόγηση.

Αναχώρησε για την ουράνια πατρίδα στις 31 Ιανουαρίου του 1877, έχοντας προαισθανθεί το τέλος του πριν από ένα μήνα.

Την παραμονή της εκδημίας του κάλεσε τις μοναχές της Μονής και τους είπε:  «Να ηξεύρετε, τέκνα μου, ότι αύριο αναχωρώ από την πρόσκαιρον αυτήν ζωήν και μεταβαίνω εις την αιώνιον και εις την ουράνιον πατρίδα.»

Την άλλη μέρα, 31 Ιανουαρίου το πρωί, κοινώνησε τα άγια μυστήρια, έκαμε θερμή προσευχή για όλους και παρέδωσε το πνεύμα σε ηλικία 77 ετών. Το σκήνωμά του επί τρεις ημέρες είχε εκτεθεί σε λαϊκό  προσκύνημα.

 

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Η Ιερά Σκήτη Αγίου Γεωργίου Γαργηττού και ο Άγιος Αρσένιος

 




Λίγοι γνωρίζουν την Ιερά Σκήτη Αγίου Γεωργίου Γαργηττού, στον Γέρακα και ακόμη λιγότεροι ότι στην Σκήτη αυτή τιμώνται τέσσερεις άγιοι, ανάμεσά τους και ο δικός μας Άγιος Αρσένιος.

Ο Ναός της σκήτης έχει τρεις Άγιες Τράπεζες. Στην νότια Αγία Τράπεζα τιμάται ο Άγιος Τιμόθεος, αρχιεπίσκοπος Ευρίπου, στη μεσαία τιμώνται οι κολλυβάδες Άγιοι Αρσένιος και Δανιήλ και στη βόρεια η Αγία Φιλοθέη.

Αλλά τι συνέβη και ο δικός μας Άγιος εγκαταβίωνε στην Ι. Σκήτη Γαργηττού;

Ήταν τότε που είχε ξεσπάσει μεγάλη έριδα στο Άγιο Όρος για την ημέρα τέλεσης των μνημοσύνων, όπου την περίοδο εκείνη μόναζαν ο γέροντας Δανιήλ με τον υποτακτικό του Αρσένιο. Αυτός ήταν ο λόγος της αναχώρησης των Αγίων από το Άγιο Όρος και η αναζήτηση Μονής ή Σκήτη για να εγκαταβιώσουν.

Οδοιπορούντες  έφτασαν στην Αττική και φιλοξενήθηκαν στην προαναφερθείσα Σκήτη.

Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός στην οδοιπορία τους, που συνεχίστηκε με δεύτερο σταθμό την Πάρο, τρίτο την Φολέγανδρο και τελικό και πάλι την Πάρο.

Σύμφωνα με τον λογοτέχνη και αθηναιογράφο, Δημήτριο Καμπούρογλου, η θαυματουργική δύναμη των τεσσάρων Αγίων είναι τόσο ισχυρή, ώστε δίκαια κατατάσσονται στους «ιαματικούς και αντιλοιμικούς Αγίους» της Πρωτεύουσας. Ο ίδιος μνημονεύει ακόμη σωστικές θαυματουργικές επεμβάσεις τους, που έσωσαν την Αθήνα εκ βεβαίας καταστροφής από μεταδοτικές ασθένειες του λοιμού και της πανώλους.

Στην Σκήτη του Γαργηττού ο Άγιος Αρσένιος εορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου και 18 Αυγούστου, ημερομηνίες που ο Άγιος τιμάται και εορτάζεται και στο νησί μας.

 

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Κάτι το θαυμαστό συμβαίνει στην Ι. Μονή Χριστού του Δάσους

 


Δεν θυμόμαστε άλλη φορά να γίνονται τόσες Λειτουργίες, παρακλήσεις και αγρυπνίες στη Μονή Χριστού του Δάσους.

Το ιστορικό μοναστήρι ζωντάνεψε και πάλι πνευματικά,  αναπέμποντας εξαίσιους δοξαστικούς ύμνους στους Ουρανούς.

Όρθρος και θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη μας, παραμονή των Φώτων, με άκρα ταπείνωση, με ελάχιστους πιστούς και στο ψαλτήρι τις δύο μοναχές, Θεία Λειτουργία τρις της εβδομάδος με Λειτουργό του Υψίστου τον Αρχιμανδρίτη Αρσένιο, παρακλήσεις κάθε Παρασκευή και αγρυπνίες αφιερωμένες στο θαυματουργό μας Άγιο και κάθε Κυριακή στο καθολικό της Ιεράς Μονής η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Νικόλαο, είναι αυτά τα θαυμάσια που συμβαίνουν και πάλι στον αγιασμένο αυτόν τόπο.

Δεν είναι μόνο οι θεόσταλτες μοναχές που κάλυψαν αμέσως την απουσία της ασθενούσης και σε προχωρημένη ηλικία Ηγουμένης.

Είναι και η αθόρυβη προσέλευση πιστών, ανδρών και γυναικών, που με ένα τηλεφώνημα από την Ερανική Επιτροπή έσπευσαν και συγκρότησαν ομάδες εργασίας ευπρεπίζοντας κελιά και άλλους χώρους της Ιεράς Μονής.

Το έργο της επισκευής και της συντήρησης του μοναστηριού μπορεί να είναι δύσκολο και να προϋποθέτει γενναίες χορηγίες, όμως με την βοήθεια του Αγίου Αρσενίου θα ολοκληρωθεί. Είναι επιθυμία Του και οι πιστοί της Πάρου και της Αντιπάρου θα τη σεβαστούν. Αποτελεί ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα έπραξε Εκείνος με το θαυματουργικό του χάρισμα σε πολλούς από εμάς.








Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

 




ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
(ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ)

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

 ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

του εν παρωι ασκησαντος

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ὥρα 6:00 μ.μ.:  Μικρός Ἑσπερινός εἰς τό Καθολικόν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς καί ἐν συνεχεία, μεταφορά τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἁγίου Ἀρσενίου εἰς τόν νέον Ἱερόν Ναόν.

Ὥρα 6:30 μ.μ.:   Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός μετ΄ Ἀρτοκλασίας & Θείου Κηρύγματος, εἰς τόν νέον Ἱερόν Ναόν.

Ὥρα 9:00 μ.μ.:   Παρακλητικός Κανών τοῦ Ὁσίου.

Ὥρα 10:00 μ.μ.: Ἱερά Ἀγρυπνία.

 

 ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

 Ὥρα 7:00 π.μ.:  Ὄρθρος μετ' Ἀρτοκλασίας καί Πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία    Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος εἰς τόν νέον Ἱερόν Ναόν.

Ὥρα 6:00 μ.μ.:   Ἑσπερινός Ἀποδόσεως τῆς Ἑορτῆς καί Παρακλητικός Κανών τοῦ Ὁσίου εἰς τό Καθολικόν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.

 

Εἰς τάς ὡς ἄνω Ἱεράς Ἀκολουθίας θά προεξάρχῃ

ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. Καλλίνικος.

 Παρακαλεῖται ὁ εὐσεβής λαός τοῦ Θεοῦ νά συμμετάσχῃ εἰς τάς ὡς ἄνω Ἱεράς Ἀκολουθίας, λαμβάνοντας ὅλα τά ἀναγκαία  μέτρα ὑγειονομικῆς προστασίας λόγῳ κορωνοϊοῦ.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Καλή και ευλογημένη χρονιά με ολίγα και διδακτικά από το βίο του Μεγάλου Βασιλείου





Ο Μέγας αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 329 μ.Χ., κατ' άλλους το 330 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Τα δε εγκυκλοπαιδικά λεξικά αναφέρουν σαν πατρίδα του Μ. Βασιλείου την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Είχε 8 αδέρφια, 3 αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τα 4 αγόρια τα 3 αγόρια έγιναν επίσκοποι (ο Βασίλειος Καισαρείας, ο Γρηγόριος Νύσσης και ο Πέτρος Σεβάστειας) και το ένα μοναχός (ο Ναυκράτιος). Από τις 5 αδερφές του η πρώτη, και συγχρόνως το πιο μεγάλο παιδί της οικογένειας, η Μακρίνα, έγινε μοναχή. Οι γονείς του Βασίλειος (και αυτός), που καταγόταν από την Νεοκαισάρεια του Πόντου και Εμμέλεια, που καταγόταν από την Καππαδοκία, αν και κατά κόσμον ευγενείς και πλούσιοι, είχαν συγχρόνως και ακμαιότατο χριστιανικό φρόνημα. Αυτοί μάλιστα έθεσαν και τις πρώτες -καθοριστικής σημασίας- πνευματικές βάσεις του Αγίου.