Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Λίγα λόγια από την ιστορία της Μονής Χριστού του Δάσους


 Από τις εργασίες των μοναζουσών στο παρελθόν. Μοναχή κοσκινίζει τον καρπό.

Από τον 17ο αιώνα υφίσταται το καθολικό της Μονής. Την φροντίδα την είχε η οικογένεια Μαυρογένη, αφού ήταν υποστατικό της.

Το 1793 η Μονή αφιερώθηκε από τη Μαριώρα Μαυρογένη και τα παιδιά της στην Εκατονταπυλιανή, όπως και η Μονή του Αγίου Χαραλάμπους στο Καμπί.

Το 1805 Η Μονή συγκροτήθηκε σε κοινόβιο μοναζουσών με απόφαση των προκρίτων της Παροικιάς, οι οποίοι συνέταξαν σε 10 άρθρα και τον κανονισμό λειτουργίας του.

 Οι  πρώτες μοναχές που εγκαταβίωσαν στη Μονή ήταν οι αδελφές Ευπραξία και Μαρία Νικοδήμου Κοντού, από τις Λεύκες, αδελφές του αναβιωτού του μοναχισμού στην Πάρο, Ιωάσαφ Κοντού, η Αναστασία Ι. Μπιάζη και η Αναστασία Ευστρατίου Κναφέως από την Πάρο.

Αργότερα προσήλθε στο μοναχισμό και η τρίτη αδελφή του Ιωάσαφ, Θεοκτίστη, ενώ προηγουμένως είχε ενδυθεί το μοναχικό σχήμα και η μητέρα τους Ματρώνα.

Ο ιερομόναχος Ιωάσαφ θεωρείται ως ο πρώτος πνευματικός πατέρας της Μονής.

Ακολούθησαν οι Κύριλλος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Γεωργιάδης και ο Άγιος Αρσένιος κορυφαίοι πνευματικοί πατέρες.

Με την εγκατάσταση των πρώτων μοναζουσών άρχισε και η ανακαίνιση των κτηρίων και η οργάνωση της Μονής σε κοινόβιο.

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μοναχών που προστέθηκαν στις υπάρχουσες, από έγγραφο όμως του 1831, προκύπτουν δύο νέα ονόματα, των κατά σάρκα αδελφών Μαρίας και Άννας.

Στο προαναφερθέν  έγγραφο των δύο αδελφών  που απευθύνεται προς στον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια,  παρακαλούν να δοθεί εντολή στους επιτρόπους της Εκατονταπυλιανής να χορηγήσουν «μέρος ελάχιστον εκ των όχι ολίγων εισοδημάτων του μοναστηριού» λόγω της έσχατης ένδειας που είχαν περιέλθει.

Το 1833 οι Βαυαροί του Όθωνα διαλύουν όλες τις μονές, των οποίων ο αριθμός των μοναχών δεν υπερέβαινε τους 6. Τα μοναστήρια της Πάρου (Μονή Χριστού του Δάσους, Λογγοβάρδα και Άγιος Γεώργιος Λαγκάδας) λόγω μεγαλύτερου αριθμού μοναχών δεν διαλύονται.

Το 1838 οι μονάζουσες ήταν 32, το 1928 55, το 1966 10, το 1977 14, το 1988 4 και το 2021 2.

Η Μονή για μικρό χρονικό διάστημα έμεινε χωρίς μοναχές, το μήνα Νοέμβριο ε.ε. ,αλλά  από τις 10 Δεκεμβρίου  αριθμεί και πάλι 2 μοναχές προερχόμενες από το Ησυχαστήριο των Θαψανών. Ευχή όλων μας να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, που θα δώσει νέα πνοή στο ιστορικό μοναστήρι μας.

Κατάλογος μοναζουσών του έτους 1840



Κατάλογος μοναζουσών του έτους 1929



Πηγή: Το βιβλίο του Νικολάου Χρ. Αλιπράντη Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ 

ΑΘΗΝΑ 2000

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου